Bevezetés a sudokuba 2

Ha másik játékot szeretnél, akkor menj a lap aljára, és válassz egyet!

Ha túl vagy az első részen, és már azt hiszed, hogy a sudoku megfejtése gyerekjáték, akkor jöhet egy kisebb pofon. Azért csak kisebb, mert a logika még a következő játéknál is segít, bár ezúttal már több a szám, és több a mező. Tehát kicsit többet kell gondolkodni. Az itt lévő sudoku megoldásának folyamatát lépésről lépésre megmutatom. Ezért vagy két ablakban nyisd meg az oldalt, vagy nyomtasd ki a PDF-et, hogy tudj követni!

A játék menete: Minden azon múlik, hogy találsz-e fogódzót a továbblépéshez. Nézzük az alábbi a táblát, amelyben két sorban összesen 6 darab (3-3) 6 négyzetes mező van. Ezúttal a felső sorból indulunk ki, mégpedig a tábla jobb széléről. A hat szám közül három be van írva a jobb szélső mezőbe, az 1-es, a 3-as és a 4-es. Tehát a 2-es, az 5-ös és a 6-os helyét kell megtalálnunk. Mi sem könnyebb! Az alsó sor jobb szélén lévő mezőben van egy kettes a hatodik oszlopban, amiből az következik, hogy a felső hat mezős téglalapban a 2-es egyetlen helyen szerepelhet, mégpedig az 1-es és a 3-as szám alatt. Nézzük tovább az ötödik oszlopot, amelyben az alsó két négyzet még üres. Oda kell beírni az 5-ös és a 6-os számot. Az ötödik sor és a negyedik oszlop találkozásánál azonban már van egy 6-os, ebből következik, hogy az ötödik oszlopban a 4-es alá csak az 5-ös kerülhet, legalulra pedig a hatos. Az alsó három mező közül a jobb szélén lévőbe már csak két számot kell beírnunk, az 1-es és a 3-as számot. Az 1-es nem kerülhet a legalsó sorba, mert ott már van egy 1-es, így az ötödik sorba íjuk, a 3-as pedig megy alá.

Remek! Az alsó mezősor középső mezőjében csak két szám van, az 1-es és a 6-es, de folytassuk itt! A hiányzó 2-es, 3-as, 4-es és 5-ös közül a 2-es kerül a 6-os mellé az ötödik sorba, mert a negyedik és a hatodik sorban már van 2-es. Hasonló a helyzet a 4-es esetében is, mert ez a szám nem mehet a harmadik oszlopba és a negyedik sorba, ezért a negyedik oszlop és a hatodik sor találkozásánál lévő mezőbe kell beírni. Ebből világossá vált, hogy a hatodik sor az 5-sel kezdődik. Láthatjuk, hogy az első oszlopban most már négy szám szerepel, és csak a 4-es és az 1-es hiányzik. De az is kiderül, hogy a harmadik sorban van egy 4-es, ezért a 4-es megy az ötödik sorba, és a harmadik sorba az 1-es kerül. A ötödik sorból már csak egy 3-as hiányzik, írjuk be a helyére. A bal alsó mezőből hiányzik az 1-es, írjuk be a második oszlopban lévő üres mezőbe.

Ne erőltessük az alsó sor középső mezőjét, inkább nézzük a második oszlopot, amelyből a 4-es és a 6-os hiányzik. A 4-es nem kerülhet az második sorba, csakis az elsőbe. Ha a 6-ost is beírjuk, akkor már nagyon közel vagyunk a megoldáshoz. A hatodik oszlopból hiányzik a két felső szám, az 5-ös és a 6-os. A második sorban már van egy 6-os, ezért ide az 5-öst írjuk be, és fölé a 6-ost. A második sorba írjuk be a hiányzó 1-est. Az első sorból hiányzik a 2-es és az 5-ös, de 2-es van a harmadik oszlopban, ezért a kettes helye a 4 oszlopban van, az 5-sé pedig a harmadikban. A harmadik sorból a 3-as és a 6-os hiányzik, de 6-os van a negyedik oszlopban, ennek alapján a 6-osé a harmadik oszlop, a 3-asé a negyedik oszlop. Már csak egy 3-ast, és egy 5-öst kell beírni, de úgy gondolom, hogy ez már nem lesz nehéz!

Ha ezt beírod, akkor a következő üzenet jelenik meg: Gratulálunk, ez neked nagyon megy!

Körülbelül így néz ki egy sudoku megoldásának logikai folyamata egy könnyebb tábla esetében. Ne ijedjetek meg, minden sudoku megoldható, amely alatt az @Erőszakmentes felirat van. Miért? Mert ha kitöltesz egy mezőt, egy sort vagy egy oszlopot, akkor az Ellenőrzés feliratra kattintva megnézheted, hogy jól írtad-e be a számokat. Amelyik piros X-et kap, az nem a helyén van, a többivel viszont tudsz tovább kombinálni. Van még egy előnye az általunk készített sudokuknak, az pedig a mentés. Bármikor félbeszakíthatod, majd később ott fojtathatod a játékot, ahol abbahagytad, ha a mentés gombra kattintasz. Jó szórakozást! A Kék toll használata azért ajánlott, mert akkor ránézésre látod, hogy melyik számokat írtad te be.A “Bevezetés a sudokuba 2” kinyomtatása: PDF fájl

Túl kicsi a játék? Tartsd lenyomva a CTRL gombot és forgasd az egér kerekét a nagyításhoz vagy a kicsinyitéshez.